fbpx

Corona en schermtijd

Corona en schermtijd

Maximum 2 uur schermtijd per dag. Dat raadt het Vlaams Instituut Gezond Leven kinderen aan. Deze richtlijnen zijn bijna onmogelijk te volgen in tijden van coronacrisis, zeker nu ook heel wat lessen digitaal doorgaan. Met enkele duidelijke afspraken swingt de schermtijd van jouw gezin niet de pan uit.

Ouders zijn zich vaak bewust van de gevolgen van te veel schermtijd (hoofdpijn, oogproblemen, te weinig beweging … ), maar het is en blijft moeilijk om de juiste grenzen te stellen. Zeker nu heel wat andere activiteiten wegvallen en de les ook van thuis wordt gevolgd, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Goede afspraken maken goede vrienden en vermijden daarnaast achteraf discussies en ruzies.

Enkele tips:

  • Spreek samen vaste momenten af wanneer je kind schermen mag gebruiken. Uiteraard voor school, maar las bijvoorbeeld ook vaste momenten in om even tv te kijken of de tablet te gebruiken ter ontspanning.
  • Spreek af hoelang je kind voor het scherm mag zitten (een halfuurtje, een uur … ). Kinderen vinden het wel moeilijk om dit goed in te schatten, daarom gebruik je best een wekker.
  • Gebruik schermtijd niet als beloning (bv. als je kind zijn groentjes heeft opgegeten). Anders lijkt het voor je kind iets speciaal en werkt het scherm als een magneet.
  • Leg uit waarom te veel tijd met een scherm doorbrengen niet gezond is.
  • Vermijd schermen aan de eettafel. Zo kunnen jullie samen praten, zonder dat er afleidingen zijn.
  • Geef zelf als ouder het goede voorbeeld, je kind wil tenslotte zoals jou zijn.
  • Doe  meer dingen samen, in de mate van het mogelijke uiteraard. Zo hoeft je kind niet te denken aan de tv of tablet en hebben jullie samen wat meer qualitytime.

TIPS: 

  1. Ga samen eens op berenjacht. Vlamingen plaatsen nu massaal knuffelberen voor hun vensterraam. Je kind kan ook foto’s maken van alle beren onderweg, of het aantal beren turven.
  2. Oefen het alfabet al bewegend en spelenderwijs! Schrijf het alfabet op (of laat je kind zelf het alfabet opschrijven). Laat je kind tijdens de wandeling vervolgens zaken benoemen met de letters van het alfabet en ga zo alle letters af, bv. ‘boom,’ ‘steen’, ‘hond’. Leuk en leerrijk!Er zijn heel wat afspraken die je samen met je kind kan maken. Als gezin voel je zelf aan welke afspraken nodig zijn en welke niet. Schermtijd, het kan zeker maar zoals bij alles geldt: met mate.
Delen: