fbpx

De leukste diverse kinderboeken

De leukste diverse kinderboeken

De coronacrisis is hét moment om in de boeken te duiken. Kinderboeken zijn belangrijk voor de ontwikkeling van taal- en andere vaardigheden. Daarnaast spelen ze een belangrijke rol in het doorgeven van sociale en culturele normen. De manier waarop personages en thema’s worden voorgesteld in kinderboeken draagt bij tot het beeld dat kinderen ontwikkelen van de samenleving en hun rol daarin. Wij zetten enkele aanraders op een rij.

Brown girl magic – Dalilla Hermans

Noen komt thuis van school, boos en verdrietig. Iemand had gelachen met haar donkere huid en wilde krullen. Hij had gezegd dat ze maar weg moest gaan. Maar Noen wil helemaal niet weg. En dat hoeft ook niet, want Noen is prima zoals ze is. Meer nog, ze is magisch.

Dalilla schreef dit boek omdat ze vindt dat er een groot gemis is aan boeken waarin donkere meisjes en vrouwen de hoofdrol spelen. Ze wil dat iedereen zijn of haar eigen ding kan doen, ongeacht huidskleur. Een boodschap die wij alleen maar ondersteunen! 

Koop ‘m hier!
https://www.standaardboekhandel.be/p/brown-girl-magic-9789059089372

Ayla’s vlucht – Karen Boonen

Een klein meisje vlucht met haar familie voor de oorlog in haar land. Ze vertrekken op een gevaarlijke en lange reis. Alles moeten ze achterlaten.

Wanneer je de kranten openslaat, naar het nieuws kijkt of surft op het internet zie je talloze vluchtelingen op zoek naar een beter bestaan. Dit boek kan je helpen om het onderwerp met je kinderen bespreekbaar te maken. Te meer omdat in het boek ook een kind centraal staat. 

Je kan Ayla’s vlucht hier bestellen.
https://petitemuslima.com/product/aylas-vlucht/

Het lammetje dat een varken is – Pim Lammers

In de wei grazen de schapen in hun mooie, witte trui. In de poel liggen de varkens. Ze rollen door de modder. Dan zit er opeens een lammetje in de modder. Dat vinden de schapen en de varkens maar raar. “Ik ben een varkentje”, zegt het lam. Dat is toch gek? Of niet?

Dit prentenboek wil tonen dat er meer is dan man en vrouw en wil kinderen al op jonge leeftijd laten kennismaken met transgenders. Het gaat over kunnen zijn wie je wil zijn. Een actueel thema op kindermaat dus.

Bestel het boek hier.
https://www.standaardboekhandel.be/p/kamishibai-het-lammetje-dat-een-varken-is-9789462912465

Een warm dekentje – Nathalie Slosse

Mooie tijden komen ten einde wanneer kater Muffin zo ziek wordt dat de dokters hem niet meer beter kunnen maken. Sophie en haar mama Moesje omringen Muffin met veel warmte, maar uiteindelijk begrijpen ze dat het een teken van liefde is om Muffin los te laten en te helpen om snel en pijnloos te sterven.

Dit prentenboek kan je helpen om met je kind te praten over moeilijke thema’s zoals afscheid nemen en euthanasie. Een verhaal over graag zien dat werd aangevuld met informatie en tips om kinderen te leren omgaan met afscheid nemen. 

Ga aan de slag met ‘Een warm dekentje’.
https://www.standaardboekhandel.be/p/een-warm-dekentje-9789461317377

Matilda – Roald Dahl

Matilda kan geweldig goed leren maar haar ouders vinden haar maar lastig en kunnen niet wachten tot Matilda het huis uit is. Matilda besluit zich kwaad te maken. Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. Wanneer het hoofd van de school, juffrouw Bulstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand anders kan.

Hoewel dit boek al dateert van 1988 plaatsen we hem toch in dit rijtje omdat we vinden dat ieder kind deze klassieker ooit zou moeten leren kennen. Matilda is stoer en heeft geen schrik om voor zichzelf op te komen. Ze is het perfecte voorbeeld om te tonen dat ook meisjes helden kunnen zijn. En alleen daarom al raden wij dit boek aan!

Bestel deze klassieker hier.
https://www.standaardboekhandel.be/p/matilda-9789026139406

Delen: