fbpx

vibez voor iedereen!

vibez voor iedereen!

Vibez geeft kinderen en jongeren van 6 tot 16+ de mogelijkheid om hun talenten te ontdekken en empowert hen om zelf aan de slag te gaan met die talenten en hun passies. Zo vinden ze een richting voor hun latere leven en leren ze verantwoordelijkheid te nemen.

Hoe doen we dat?

Alles start bij de activiteiten ‘inclusief’ te maken, bij de vakanties die vibez organiseert mag iedereen mee. Ferdi Düsen, vrijwilligerscoördinator en inclusieverantwoordelijke van vibez, geeft meer uitleg.

Iedereen mee op vakantie, een mooi idee maar hoe werkt dat precies?

Ferdi: “Jaarlijks organiseren we vormingsmomenten maar daarnaast hebben we ook een vibez inclusiewerkgroep opgericht. Deze werkgroep bestaat uit een team van animatoren die een warm hart voor deze doelgroep uitdragen en intensief gecoacht worden door mezelf in samenwerking met een educatieve medewerker van VFG Limburg . Deze coaching wordt gedaan d.m.v. een ondersteunende houding van onszelf in zowel de vormingen, de voorbereiding naar de vakanties toe, een luisterend oor en adviesorgaan tijdens de vakanties en natuurlijk ook in de evaluaties naar volgend jaar. “

En in de praktijk…?

Ferdi: “Na intensief onderzoek van elke inclusie-aanvraag, ga ik samen met VFG op zoek naar de juiste ‘formule’ voor deze jongere. Indien hieruit blijkt dat de ondersteuningsvraag nijgt naar een individuele animator, proberen we deze ook te vinden. Deze animator staat enkel in voor de zorg van deze individuele deelnemer. Indien uit dit onderzoek blijkt dat de deelnemer enkel een vertrouwenspersoon nodig heeft, kan deze vertrouwenspersoon wel iemand zijn vanuit het aangesteld animatorenteam voor de betreffende vakantie om deze zorg op zich te nemen. Als de deelnemer het moeilijk zou krijgen tijdens het de vakantie, is er altijd iemand waar hij/ zij op kan terug vallen.”

Niet elke organisatie biedt dit aan, hoe komt het dat dit bij vibez wel lukt?

Ferdi: “Bij vibez is iedereen welkom, ongeacht afkomst, beperkingen, talenten of hobby’s. Wij zetten bijgevolg heel hard in op inclusieve vakanties. Iedere deelnemer zou in staat moeten zijn een passie te kiezen waar hij of zij zich ten volle kan uitleven. Als je nu graag kookt, je als een vis in het water voelt of de pannen van het dak danst: er is voor ieder een plekje bij vibez! Natuurlijk bekijken we in het intakegesprek wat de juiste zorgvraag is en hoe we ervoor zorgen dat deze vakantie voor iedereen comfortabel is.”

Daarnaast speelt de hechte samenwerking met VFG Limburg hierin een belangrijke rol. Samen met hen organiseren we opleidingen voor inclusie-animatoren zodat ze sterker staan in het werkveld. VFG zorgt voor het onthaal van nieuwe inclusie-deelnemers. Zelf zorg ik vanuit vibez voor het onthaal van de inclusie-deelnemers die al meerdere jaren mee gaan met onze organisatie. Samen vormen we de brug tussen de deelnemer, zijn/haar ouders of instelling en het vakantieteam.

De procedure die na de inschrijving van start gaat, begint met een intakegesprek en loopt indien mogelijk door naar een deelname op de vakanties.

Lukt dit altijd?

Ferdi: “Het hele vibez-team werkt er gepassioneerd en hard aan om jongeren te ondersteunen en te versterken in het leven. Het is een (leer)proces – ook voor ons! – maar we bekijken elke aanvraag individueel en met veel aandacht. Indien we na het intakegesprek aanvoelen dat we niet de juiste expertise hebben, durven we aan te kloppen bij partnerorganisaties die wél kunnen beantwoorden aan de noden van de jongere. Alles in het inclusieproces hangt samen met de individuele vraag van de jongere en het draagvlak van de vakantie. Dit neemt niet weg dat we dit proces met alle liefde en een volledig engagement aan gaan.

Heb je vragen over inclusie? Stuur een mailtje naar info@vibez.be of bel ons op 011/27 85 15.
Delen: