fbpx

Inclusie, geen illusie!

Inclusie, geen illusie!

Daan is 16 jaar en ging afgelopen zomer voor het eerst mee op vakantie met vibez. Op zijn medische fiche stond vermeld dat Daan autisme heeft. Julie (VFG Limburg) en Ferdi gingen een gesprek aan met Daan en zijn ouders om hem een onvergetelijke en zorgeloze zomer te bezorgen, planden en Julie (VFG Limburg) een gesprek in met hem en zijn ouders.

Hoe was jouw eerste ervaring met vibez? Wat waren voor jou de hoogtepunten en misschien de iets mindere toffe momenten?

Daan: Over het algemeen was het heel leuke, positieve ervaring. Het was voor mij de eerste keer dat ik mee ging en ik wist niet goed wat ik ervan kon verwachten. De ontvangst door Ferdi en Julie gaf mij wel al heel wat meer vertrouwen. Ik was nog wat onzeker en zenuwachtig naar het vertrek toe maar wist wel dat ik in goede handen was.

Tijdens de vakantie had ik het soms moeilijk tijdens activiteiten die ik min- der leuk vond of tijdens de eetmomenten wanneer er bv. saus op mijn eten werd geserveerd, iets waar ik moeite mee heb. Echter kon ik hiervoor terecht bij mijn inclusie-animator of bij een andere vertrouwenspersoon en dat gaf me wel rust. Samen zijn we in gesprek gegaan met de keuken om hier een oplossing voor te vinden. Ook voor activiteiten waar ik me niet goed in voelde, werden er keuzeactiviteiten aangeboden die me wel lagen. Zo heb ik ’s morgens een SUP-sessie kunnen doen om volledig tot rust te komen, een zalig moment!

Daar ben je erg goed mee omgegaan, Daan. Hoe voelde je je in de groep met wie je op vakantie was?

Daan: Ik voelde mij goed in de groep. Ik merkte dat als ik ergens bij ging zitten, iedereen mij mee betrok in het gesprek of in de activiteit. Tegelijk vond ik het soms ook wel moeilijk om in vriendengroepjes terecht te komen die elkaar al langer kenden van bv. vorige vibez-vakanties, dezelfde interesses hebben, … Op deze momenten trok ik mij vooral op aan mensen waar ik meteen een goede klik mee had.
Ik herinner me een avond waar we met z’n allen op het strand zaten, muziek speelden, … Dit vond ik een zalig moment. Ik ben met iedereen in gesprek kunnen gaan en iedereen was vriendelijk tegen mij, wilde mij leren kennen en omgekeerd. Ik heb tijdens mijn vakantie in Kroatië wel echt vrienden gemaakt.

Daar doen we het voor! Jouw ouders hebben je medische fiche correct ingevuld zodat we rekening konden houden met jouw noden en vragen.
Echter merken we dat ouders de medische fiche soms niet compleet invullen uit vrees dat hun kind geweigerd zou worden om mee te gaan. Wat denk jij hierover?

Daan: Ik denk vooral dat je het kind of de jongeren hier niet mee helpt en het geen leuke vakantie wordt voor hen.
Als je zoals mij bijvoorbeeld heel veel nood hebt aan structuur en als het animatorenteam dit niet weet, bestaat de kans dat de jongere zich volledig gaat afzonderen of zelfs gaat weglopen. Ik denk ook vooral dat de jongere zich de hele reis niet begrepen en zelfs eenzaam gaat voelen. Bij vibez maakt het niet uit of je autisme, ADHD, … hebt, je gaat er echt wel bij horen. Die medische fiche zorgt ervoor dat je net beter opgenomen wordt in de groep.

Als je je vibez-zomer in 1 woord moet beschrijven, welk woord zou het zijn?

Daan: ZALIG! Ik vond het jammer om terug te moeten komen, haha! Het was echt een fijne vakantie met een toffe groep! Er waren niet zoveel regeltjes die je misschien zou verwachten omdat er wel altijd animatoren bij waren. Zolang je je aan de basisregels hield, was er ook helemaal geen probleem. Ik ga alvast zeker terug mee volgend jaar!

Bedankt Daan voor je getuigenis. We kijken er naar uit je terug te zien volgende zomer!
Delen: